DIET MENGIKUT SUNNAH RASULULLAH SAWUstaz Abdullah Mahmood berkata, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana baginda pandai menjaga pemakanannya sehari². Insyaallah kalau kita ikut diet Rasullullah ini, gerenti kita takkan sakit perut atau keracunan makanan.

Jangan makan SUSU + DAGING
Jangan makan DAGING + IKAN
Jangan makan IKAN + SUSU
Jangan makan AYAM + SUSU
Jangan makan IKAN + TELUR
Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
Jangan makan SUSU + CUKA
Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL* JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.

* KALAU NAK TIDUR, TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.

* JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM. SESIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN
BERGANDA.

Dlm kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. Ini dikuatiri akan cepat mendapat penyakit.. Ini terbukti oleh saintis yg menjumpai di mana dalam badan ayam mengandungi ion(+ve) manakala dalam ikan mengandungi ion(-ve), jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tindak balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.

- Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan seperti :

* Mandi Pagi sebelum subuh atau sekurang²nya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan lemak yang mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakannya tidak gemuk.

* Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).

* Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang²nya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yg membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli² sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yang tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang berkenaan.

* Nabi juga mengajar kita makan dgn tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah² jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur.. ('Enzyme' sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam)

p/s: Sama²lah kita mengamalkannya..

"Sabda Nabi SAW, Ilmu itu milik tuhan, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikkan, insyaallah Allah akan menggandakan 10 kali pahala kepadanya.."

Sekian. Wassalam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...